Nedsjunkna fotvalv Äkta eller förvärvade
- rogerhansson
- Jan 31, 2023
- 2 min read

När jag tittar på en fot för att bedöma om du har nedsjunkna fotvalv gör jag det i flera steg.
Först gör jag en okulär bedömning av fötterna framifrån och bakifrån för att se hur de ser ut från tårnas position, hälbenet och hälsenan. Jag lägger inte så stor vikt på dina fotvalv just nu. Jag noterar så klart vad jag ser. Dina fotvalv är unika för just dig därför går det inte bara att säga att de är nedsjunkna eller höga. Utifrån ffa dina hälbens position får jag en första fingervisning om vad jag kan förvänta mig. Är du en supinerare, dvs dina hälben viker av inåt (som på den vänstra bilden) förväntar jag mig inte att höjden på dina fotval ändras speciellt mycket längre fram i undersökningen. Din fot är förmodligen ganska stel, kanske förändras det någon när jag mobiliserar hälbenet men inte mycket. Viker däremot hälbenet av utåt (som på den högra bilden) är du supinerare och har med stor sannolikhet ett nedsjunket fotvalv. Men det behöver inte innebära att du behöver tex inlägg utan kan klara dig med övningar för att stärka och bygga upp valvet muskulärt, lär dig hur du ska belasta och byter till mer fotriktiga skor.
Nästa steg i undersökningen är att mäta fotvalvet helt i vila, ryggliggande på bänken sätter jag en skiva under foten och mäter efter en specifik punkt på ett av fotens mellanben (naviculare) då detta ben är en viktig del i att ställa rät diagnos. Det måttet jag får där är det jag utgår ifrån på de två kommande mätningarna. Nästa steg är att låta dig belasta på båda fötterna, ta ett nytt mått och därifrån en fot i taget. Skillnaden räknas därefter ut och en bedömning kan tas om fotvalvets kollaps är äkta eller förvärvad.
En förvärvad kollaps (på grund av användandet av felaktiga skor) som jag beskrivit i tidigare inlägg.
En äkta kollaps kan ha en del andra bakomliggande orsaker men kan behandlas på samma sätt som ett förvärvat med ett tillägg av ortros/ inläggssula och övningar för att stärka upp muskulatur och ligament ev viss korrigering och mobilisering av fotens häl och mellanfotsben. Prognosen är ofta god på båda typerna av behandling. Behandlingslängden kan såklart variera och kräver att man är konsekvent med övningar.

Ett tillstånd man bör ta mer allvarligt på är om man misstänker att mellanfotens ena ligament gått av och/ eller benet det fäster i (naviculare) har kommit ur sin possition och glidit inåt/ nedåt. Detta kan bero på två orsaker dels om fotens "spring ligament" markerat rött på bilden är uttänjt och förslappat eller har rupterat (gått av) delvis eller helt. Det senare kan bara säkerställas med röntgen. Vanligast är att detta ligament blir uttänjt pga att fotvalvet kollapsat pga användandet av felaktiga skor och tappad muskulär styrka i foten, men detta kan även leda till en långvarig överbelastning av ligamentets infästningar blir försvagade med en ruptur som följd. Detta kan återskapas operativt. Väldigt sällan sker en ruptur av detta ligament under tex idrottsaktivitet. Men skulle en plötslig skarp smärta uppstå mitt under fotvalvet bör det undersökas och åtgärdas för att undvika ökad problematik längre fram.
Коментарі